Co to jest sushi Żoliborz?
Zaczynając od wieków jako metoda konserwowania ryb, sushi przekształciło się w pomysłowe, wyjątkowe doznanie kulinarne. W swojej najwcześniejszej formie suszone ryby umieszczano między dwoma kawałkami octu ryżowego, aby było trwałe. Nori (wodorosty) dodano później jako sposób na powstrzymanie lepkości palców. Z technicznego punktu widzenia słowo sushi odnosi się do ryżu (japońskie słowo su oznacza ocet, a shi pochodzi od meshi, japońskie słowo ryż, stąd sushi to „ryż ocet”), ale potocznie termin ten używany jest do opisania palca rozmiar kawałka surowej ryby lub skorupiaków na łożu ryżu lub po prostu spożywanie surowej ryby w stylu japońskim (chociaż sushi nie jest wyłącznie japońskim wynalazkiem, obecnie styl japoński jest uważany za faktyczny standard serwowania w restauracji w Warszawie, na Żolibożu).
Można go jeść takim, jakim jest, lub często jest zanurzany w shoyu (japoński sos sojowy), a następnie spożywany. Z wielką starannością powstaje danie sushi Żoliborz, a wiele metod przygotowywania potraw wskazuje na znaczenie wyglądu dla wykształconego konsumenta. Sushi Żoliborz jest dziełem sztuki, podobnie jak jedzeniem, i chociaż jest ono teraz dostępne w zachodnim, „szybkim i łatwym” stylu serwowania, tradycyjne sposoby są dalekie od stracenia.